Gullskoen


Gullskoen 2015 Lena Braten (8)

Gullskoen - et ideelt prosjekt

På forsiden akkurat nå

Hvert år i forbindelse med offentliggjøringen av kandidater, de nominerte, eller sågar vinnerne i Gullskoen, dukker det opp diskusjoner rundt hva Gullskoen er, og hvordan denne forvaltes.

Siden 2005 har vi delt ut ambulerende antall priser gjennom årene.

I år deler vi ut priser innen tre kategorier; Årets danseband, årets arrangør og årets musiker. De to første har som grunnlag hva De Danseglades anmeldere har ment om enten et arrangement, eller en plateutgivelse i året som gikk. Basert på disse er det de kandidater som har høyest score fra våre anmeldere, som blir våre forslag til kandidater. Det ligger altså et kvalitetskriterium i bunn.

Lag oppmerksomhet

Dette vil si at i våre øyne er alle kandidatene verdige vinnere, på lik linje. Deretter er det opp til publikum, OG kandidatene å enten stemme, eller å lage en oppmerksomhet rundt sitt kandidatur. Modellen kan sikkert diskuteres, men en del av hele hensikten med Gullskoen er å skape oppmerksomhet rundt bransjen. Mange kandidater og nominerte opp gjennom har vært flinke til å bruke media. Noen har til og med fått lokale NRK redaksjoner til å lage noe, aviser og virale medier som Facebook og Twitter. Andre velger ikke å gjøre noe.

Vi mener det er positivt av de enkelte å lage oppmerksomhet. Rundt seg, og Gullskoen. Dette mener vi gavner bransjen, både innad og utad. Sirkelen blir sluttet og hensikten med Gullskoen er oppnådd. Så kan man jo diskutere om det å lage en slik oppmerksomhet er positivt eller negativt. Noen mener dette innebærer at enkelte fisker stemmer. Men utviklingen og modellen er dynamisk, og i stadig utvikling. Bransjen har også ved to anledninger blitt invitert til å komme med innspill på hvordan Gullskoen skal bygges videre, og Gullskoen/De Danseglade har så tatt med seg disse innspillene i den videre utviklingen av premissene og rammene.

Hvilken jury på hvilket grunnlag?

Den siste prisen – årets musiker er en ren leserpris. Det vil si at det er opp til dere lesere å komme med forslag til hvem som skal være med som kandidat, og etterhvert som nominert. Dette mener vi er en god modell. Det er nemlig ikke nødvendigvis kvaliteten på den enkelte musikers faktiske kompetanse som ligger til grunn. Og skal en ha en juryordning for å sile kandidater, dukker et nytt spørmål opp;

Hvilken jury skulle eventuelt kunne vurdere dette? Og på hvilket grunnlag?

Dansebandsbransjen er en levende bransje, band står på scena hver helg, og spiller for sitt danseglade publikum. Vi mener derfor at selve publikummet bør være kompetent nok til å komme med forslag. Det er jo også det samme publikummet som velger å gå inn på dansegulvet når et band begynner å spille.

Gullskoen har isolert sett et underskuddsforetak, hvert år, og De Danseglade bærer lasset alene. Men vi tar gjerne i mot bidsragsytere som også ser viktigheten av å lage en happening. Så langt har vi har tatt initiativet og videre ansvaret for å holde liv i og å lage en årlig happening for bransjen. Dette får vi hvert år svært mange gode tilbakemeldinger på, noe som i neste omgang gir en motivasjon for å jobbe videre med det.

Om man følger med på Facebook blant kandidater, nominerte og etter hvert vinnere, ser man også en svært stor og positiv oppmerksomhet fra folk. Her kan være hundrevis, om ikke tusenvis av «likes» og kommentarer og gratulasjoner. På samme tid har vi mer enn en gang opplevd tårer og stor glede i øyeblikket da prisene har blitt annonsert. Dette av godt etablerte artister som har vært lenge i bransjen.

Alle disse elementene er vår drivkraft. Vi tror på at dette er noe som har en verdi, for den enkelte publikummer, de forskjellige arrangører, musikerne eller bandene. Gullskoen er noe som gir inspirasjon. Til de det gjelder, og oss som jobber med det.

Mange som stemmer

Mange konsept man kan sammenligne seg med, om enn ikke i størrelse, benytter sms avstemming, og hvert år dukker stadig spørsmålet at man kan kjøpe seg stemmer. Det er fullt mulig, MEN det er slik at de siste årene har antallet forskjellige som stemmer på Gullskoen steget betraktelig. Det vil si at våre statistikker på antall numre som sender mange stemmer, går nedover, og antallet som faktisk er med på fremme forslag og å stemme, går opp. I år har vi et snitt på litt over to stemmer pr registrerte telefonnummer. Det er det laveste vi har hatt noen gang.

Så til dere som «synser» at man kan kjøpe stemmer, eller at Gullskoen er business – det er det noe noen har hørt osv. Så bør dette temaet herved være dementert.

Så til de som spør – hvem kom på andre plass? Hvordan var rangeringen – rekkefølgen? Noen ønsker også denne informasjonen underveis, for å se hvem som ligger godt an.

Dette, mener vi, sparker i en helt motsatt retning av hva vi ønsker. Her vil man oppfordre til å selge/kjøpe stemmer, heller enn det motsatte. Igjen – alle kandidatene er i våre øyne verdige nominerte og etterhvert vinnere, og det finnes ingen tapere. Dette siste er et viktig poeng for oss. Og for å nevne det – Spellemannsprisen gir heller ingen andreplasser. Og for de nominerte oppleves også bare det å bli nominert som en milepel. Slik er det også for Gullskoen.

Gjør selv en innsatts

Så til dere der ute som kan synes mer opptatt av egen oppmerksomhet, få likes av noen fete overskrifter. Dere som kanskje synser uten å vite. Spør oss. Ta en telefon, send en mail og spør.,sjekk fakta. Om du ikke synes noe om det vi gjør, gjør det selv! Lag en happening. Løft en finger, gjør noe!

Men først av alt – Ha respekt for de som forsøker å få noe til, gjøre en forskjell, og ikke kritiser så lett.

Og til hver og en – ta gjerne kontakt med oss. Bli med å bygge Gullskoen videre. Vi er hele veien opptatt av å bygge et nettverk for å fronte bransje og glede, og vi trenger flere hender og bidragsytere. Men du må være villig og innstilt på å gjøre en innsats, legge litt tid i det.

Så blir det spennende å se, hvor mange hører vi fra? Og vil dette innlegget deles i de diskusjonene som pågår der ute? I mellomtiden gleder vi oss over ale de positive tilbakemeldinger vi får, fra dansefolk, fra arrangørene, fra danseband og fra musikerne.

Til slutt vil vi benytte anledningen til å gratulere de som er med i årets Gullskoen. Alle kandidater, de som ikke er med videre, og de som er det. Det er dere vel unt!

Dere er flinke og verdige vinnere, alle sammen!

 

 

Redaksjon

Saker merket Redaksjon, er enten saker sakset fra De Danseglade, saker levert av eksterne skribenter, eller saker fra redaksjonen.

Les også